Midler fra Forskningsrådet
Forskningsrådet fordeler årlig elleve milliarder til forskning og innovasjon. Vi har noen faste søknadsfrister og en del ordninger med løpende søknadsmottak. Dere søker i konkurranse med andre.
Våre finansieringsordninger
Finn informasjon om våre ulike søknadstyper og hvilken type ordning som passer for ditt prosjekt.
Søknadsfrister
Vi har seks hovedsøknadsfrister i året. I tillegg har vi noen utlysninger med løpende søknadsmottak uten fast frist.
Statsstøtte
Vi kan tildele prosjektmidler til foretak innenfor rammene som legges av statsstøtteregelverket.
Hvem kan søke?
Forskningsorganisasjoner
Forskningsorganisasjoner er vår mest sentrale målgruppe og kan søke om finansiering innenfor alle temaer og fagfelt.
Næringsliv
Både små og mellomstore bedrifter (SMB) og store bedrifter med planer om å utvikle et nytt eller forbedret produkt, tjeneste eller produksjonsprosess kan søke om midler fra Forskningsrådet.
Offentlig sektor
Kommuner, fylkeskommuner og virksomheter i offentlig sektor kan søke finansiering fra oss for å bygge kunnskap og få frem forskningsbasert innovasjon i offentlig sektor.
Doktorgrad/ph.d., postdoktor og forskningsopphold
Planlegger du å ta en doktorgrad kan du henvende deg til en forskningsorganisasjon som tilbyr doktorgradsstillinger.
Forskningsrådet tildeler ikke personlige doktorgradsstipend og du kan derfor ikke søke oss om midler til doktorgradsstipend til deg selv.
Doktorgradsprosjekt i virksomhet
Virksomheter i offentlig og privat sektor kan søke støtte til et doktorgradsprosjekt.
Ph.d.- og postdoktorstillinger i FoU-prosjekter
Kostnader til doktorgradsstipendiat- (ph.d.-) og postdoktorsstipendiat- stillinger kan inngå i prosjektsøknader til Forskningsrådet. Det er ikke egne utlysninger for stipendiater (unntaket er Nærings-ph.d. og Off.ph.d.).
Ph.d.-stipend ved Europauniversitetet
Frister det å ta en doktorgrad i Firenze? Vi kan finansiere inntil fire nye doktorgradsstipendiater hvert år innen fagområdene moderne historie, rettsvitenskap, økonomi og sosiologi/statsvitenskap.
Støtte til forskningsopphold
Vi ønsker økt internasjonalisering av norsk forskning og gir støtte til forskningsopphold i utlandet.
Nasjonale forskerskoler
Vi finansierer 27 nasjonale forskerskoler over hele landet. Forskerskolene skal heve aktiviteten og kapasiteten i doktorgradsutdanningen gjennom samarbeid i nettverk.
Forskningssentre
Sentre for fremragende forskning
SFF-ordningen gir Norges fremste vitenskapelige miljøer muligheten til å organisere seg i sentre for å nå ambisiøse vitenskapelige mål gjennom samarbeid. Forskningen ved sentrene skal være nyskapende og ha stort potensial for grensesprengende resultater som flytter den internasjonale forskningsfronten. SFF-ene finansieres i inntil ti år (6 + 4 år). Neste utlysning av SFF er planlagt å komme i 2025.
Sentre for forskningsdrevet innovasjon
Sentrene for forskningsdrevet innovasjon (SFI) utvikler kompetanse som er viktig for innovasjon og verdiskaping. Langsiktig forskning i et nært samarbeid mellom FoU-aktive bedrifter og fremstående forskningsmiljøer skal styrke teknologioverføring, internasjonalisering og forskerutdanning. Vitenskapelig kvalitet i forskningen må ligge på et høyt internasjonalt nivå. Sentrene er etablert for en periode på maksimalt åtte år (5 + 3).
Forskningssentre for klinisk behandling
Forskningssentrene for klinisk behandling (FKB) skal være med på å bedre behandlingen av norske pasienter gjennom fremragende forskning. De primære forskningsoppgavene til sentrene er å gjennomføre kliniske studier. Sentrene skal også bidra til overføring av basale oppdagelser til klinisk anvendelse, øke nasjonalt og internasjonalt samarbeid, utdanne kompetente klinikere og kliniske forskere. Sentrene har mulighet for støtte i inntil åtte år (5 + 3).
FME – Forskningssentre for miljøvennlig energi
Forskningssentrene for miljøvennlig energi (FME) arbeider med langsiktig forskning som er rettet mot fornybar energi, energieffektivisering, CO2-håndtering og samfunnsvitenskap. Sentrene skal ha potensial for innovasjon og verdiskaping. Forskningen skjer i et tett samarbeid mellom forskningsmiljøer, næringsliv og forvaltning. Internasjonalt samarbeid og forskerutdanning er viktige oppgaver for sentrene, som er etablert for en periode på inntil åtte år (5 + 3).
Forskningssenter for petroleum
Forskningsentrene for petroleum (PETROSENTER) utvikler kompetanse som er viktig for å løse sentrale utfordringer for forvaltning og verdiskaping av de norske petroleumsressursene. Langsiktig forskning i et nært samarbeid mellom FoU-aktive bedrifter og fremstående forskningsmiljøer skal styrke teknologioverføring, internasjonalisering og forskerutdanning. Vitenskapelig kvalitet i forskningen må ligge på et høyt internasjonalt nivå. Sentrene er etablert for en periode på maksimalt åtte år (5 + 3).
Andre finansieringsordninger
Kjønnsbalanse i toppstillinger og forskningsledelse støtter forskningsinstitusjonenes arbeid for å bedre kjønnsbalansen i norsk forskning. Ny kunnskap, læring og innovative tiltak skal fremme likestilling og kjønnsbalanse
Forskningsrådets Nasjonal satsing på forskningsinfrastruktur skal være med på å bygge opp relevant og oppdatert infrastruktur som norske forskningsmiljøer og næringsliv har tilgang til. Ny infrastruktur bidrar til internasjonalt ledende forskning og innovasjon på områder som er viktige for samfunnet, for eksempel ren energi, teknologi for framtidens norske industriprodukter og bedre helse.