Radikale forskningsidéer i tidlig karriere
Dette er en planlagt utlysning. Utlysningsteksten er ikke fullstendig og vil endres fram til utlysningen åpner for søknader, som etter planen vil skje i mars.
Vi publiserer også malene så fort disse er klare.
Formål
Formålet med denne utlysningen er å finansiere nysgjerrighetsdreven og dristig forskning som kan bidra til å flytte den internasjonale forskningsfronten. Utlysningen er første trinn i stegvis finansiering og retter seg mot forskere som vil teste spesielt dristige forskningsidéer. Idéene må være så dristige at risikoen for at den ikke fører fram er for høy til at det er hensiktsmessig å starte et stort prosjekt, men hvor forskningen vil kunne ha stor betydning for fagfeltet dersom prosjektet er vellykket. Prosjektledere for vellykkede forskningsidéprosjekter kan senere søke om større prosjekter i FRIPRO og bli prioritert der.
Om utlysningen
Om radikale forskningsidéer
Ny viten oppstår ofte på uventede måter og på områder det er umulig å forutsi. Derfor er fri, grunnleggende forskning viktig for vitenskapelig og faglig fornyelse, og kan danne grunnlag for mer anvendt forskning, næringsutvikling og politikkutforming. Radikale forskningsidéer skal bidra til dette, og vi lyser derfor ut midler til grunnleggende og anvendte forskningsprosjekter innenfor alle forskningsområder, hvor prosjektideene kommer fra forskerne selv.
Fem utlysninger for banebrytende forskning
Vi ønsker å nå forskere i ulike trinn av forskerkarrieren og i ulike stadier av forskningen. Vi har derfor fem utlysninger:
- Treårig Forskerprosjekt med internasjonal mobilitet: 0–7 år etter ph.d.
- Radikale forskningsidéer i tidlig karriere: 2–7 år etter ph.d. eller godkjent førstestillingskompetanse (denne utlysningen)
- Forskerprosjekt for tidlig karriere: 2–7 år etter ph.d.
- Forskerprosjekt for erfarne forskere: minst 6 år etter ph.d. eller godkjent førstestillingskompetanse
- Toppforskere: prosjektledere med minst 6 års erfaring etter ph.d. eller godkjent førstestillingskompetanse i samarbeid med minst én annen forsker med minst 2 års erfaring etter ph.d. eller godkjent førstestillingskompetanse
Hvis du oppfyller kravet til mer enn én av utlysningene, er vår generelle anbefaling å velge én av dem som har lavest erfaringskrav til prosjektlederen. Her forventer vi at du har den beste sjansen for å nå opp i konkurransen om midler.
Totrinnsfinansiering av radikale forskningsidéer
Denne utlysningen skal gi forskere tidlig i karrieren muligheten til å teste ut sine spesielt dristige forskningsidéer. Dette er ideer som i utgangspunktet er for umodne eller radikale, og uten tilstrekkelige foreløpige resultater til å kunne nå opp innenfor de ordinære FRIPRO-utlysningene. Søkere vil gjennom denne utlysningen få muligheten til å fremskaffe slike resultater og dermed gi grunnlag for et større prosjekt.
Prosjektledere som får innvilget et radikale forskningsidéer-prosjekt kan senere sende inn en søknad om et FRIPRO-prosjekt basert på resultatene fra dette prosjektet. Kvalifiserte søknader vil konkurrere om finansiering fra midler prioritert for dette formålet. Kvalifiserte søknader som ikke når opp i konkurransen om disse øremerkede midlene, vil i tillegg delta i konkurransen om tildeling i FRIPRO på lik linje med andre FRIPRO-søknader.
Mål om høy suksessrate
Forskningsrådet er villige til å satse på den dristige forskningen som kan gi betydelige fremskritt i fagfeltet, selv om den også har betydelig risiko for å ikke lykkes. Radikale forskningsidéer skal være en mulighet for forskere for å gjøre nettopp dette. Søknader om radikale forskningsidéer vil bli vurdert og få karakterer av tre fagfeller på en skala fra A-C, der A er høyeste karakter. For å åpne for de spesielt dristige idéene, krever vi ikke konsensus i fagfellevurderingen. Du trenger bare å overbevise to av tre fagfeller om at idéen din er verdt å satse på, og det holder at én av dem virkelig elsker idéen. Den svakeste karakteren, ser vi bort fra.
Det er tilgjengelige midler til 15-60 prosjekter i 2025. Ordningen skal etter planen videreføres i årene som kommer, og eventuelle kvalifiserte søknader som det ikke er tilstrekkelige midler til i de første tildelingene i 2025, vil også konkurrere om midler i 2026 ved at alle kvalifiserte søknader konkurrerer om midler i tre tildelingsrunder. Du kan lese mer om søknadsbehandlingen under "Behandlingsprosedyre" lenger ned på siden
Når kan du sende inn søknaden din og når får du svar?
FRIPRO har løpende søknadsmottak og -behandling. Dette innebærer at du kan sende inn en søknad når som helst så lenge du ikke har karens eller karantene, og at vi behandler søknadene etter hvert som de kommer inn. Prosjektet du søker om midler til, må ha planlagt prosjektstart 8-18 måneder etter du sender inn søknaden. Les lenger ned under "Behandlingsprosedyre" om søknadsbehandling og søknadsbehandlingstid.
Vi har laget en video hvor vi går gjennom søknadsskjemaet: FRIPRO løpende søknadsmottak og -behandling.
Utlysningen finnes både på norsk og engelsk. Den norske utlysningsteksten er juridisk bindende. Ved endringer er det utlysningsteksten som står på tidspunktet du sender inn søknaden, som gjelder for din søknad.
Hvem kan søke?
Bare godkjente, norske forskningsorganisasjoner kan søke. Se listen med godkjente forskningsorganisasjoner.
Hvem kan delta i prosjektet?
Krav til prosjektansvarlig
Forskningsorganisasjonen som står som prosjektansvarlig i søknadsskjemaet, må ha godkjent at søknaden sendes inn.
Krav til prosjektleder
- Erfaringskrav: Du må ha godkjent doktorgrad eller godkjent førstestillingskompetanse, og det må ha gått mellom to og syv år fra disputasdato til dagen du sender inn søknaden. Har det gått mer enn syv år siden disputasdatoen, kan du søke fratrekk for lovbestemte permisjoner, obligatorisk militær- eller siviltjeneste, asylsøker- eller flyktningstatus eller sykefravær i henhold til våre fratrekksregler.
Fratrekksregler: Du kan søke fratrekk hvis du har:
Fratrekksperiodene må ha funnet sted etter disputasdatoen. For å innvilge fratrekk, krever vi at du legger ved dokumentasjon på det du søker om fratrekk for, når du sender inn søknaden. Du må også fylle inn fratrekket i søknadsskjemaet. Vi aksepterer dokumentasjon fra Nav, lege/helsetjeneste eller andre offentlig organer/instanser (i Norge eller et annet land), og arbeidsgiver. Dokumentasjon fra veileder/tidligere veileder er ikke tilstrekkelig. Hvis du benytter dokumentasjon fra arbeidsgiver, må det være fra administrasjonen hos arbeidsgiver, for eksempel HR-avdelingen. Dokumentasjonen må være på norsk, svensk, dansk eller engelsk, eller det må følge med en godkjent oversettelse til et av disse språkene. Vi følger permisjonsreglene beskrevet i arbeidsmiljøloven, og du kan søke om fratrekk for permisjoner som du ville hatt krav på hvis du bodde i Norge da du hadde permisjonen. For eksempel kan du få fratrekk for foreldrepermisjon i et land hvor foreldrepermisjon ikke er lovbestemt, hvis du faktisk hadde foreldrepermisjon. Kravet er at du kan dokumentere permisjonen slik vi beskriver over. |
- Pågående prosjekt: Du kan søke om radikale forskningsidéer selv om du har et pågående FRIPRO-/banebrytende forskning-prosjekt.
- Ansettelseskrav: Du må være ansatt i minst 20 prosent stilling ved den prosjektansvarlige forskningsorganisasjonen gjennom hele prosjektperioden. Du kan være/bli ansatt i stilling som postdoktorstipendiat, forsker eller en annen vitenskapelig stilling. Du kan, men må ikke, være ansatt hos prosjektansvarlig når du sender inn søknaden.
Karens og karantene
Som prosjektleder for en søknad til én av de fem utlysningene for banebrytende forskning, får du ett års karenstid regnet fra datoen du sendte inn søknaden til du kan være prosjektleder for en ny slik søknad.
For tre av de fem utlysningene får prosjektlederen i tillegg 1–2 års karantene hvis søknaden får karakterer under gitte grenser i panelbehandlingen. Søknader om radikale forskningsidéer gir ikke karantene, uavhengig av karakterer, men hvis du er i karantene etter å ha sendt inn en søknad til én av de andre utlysningene, kan du ikke være prosjektleder for en søknad om radikale forskningsidéer.
I tabellen under ser du hvilke gjennomsnittskarakterer som gir de ulike karens- og karantenetidene (Karakterskala 1–7, der 7 er høyeste karakter. For radikale forskningsidéer er karakterskalaen A-C, der A er høyeste karakter).
Utlysning |
1 års karens |
1 års karens |
1 års karens |
Treårig Forskerprosjekt med internasjonal mobilitet |
Alle |
Ingen |
Ingen |
Radikale forskningsidéer i tidlig karriere |
Alle |
Ingen |
Ingen |
Forskerprosjekt for tidlig karriere |
7–4,75 |
4,50–1 |
Ingen |
Forskerprosjekt for erfarne forskere |
7–5,75 |
5,50–3,25 |
3–1 |
Toppforskere |
7–5,75 |
5,50–3,25 |
3–1 |
Du kan ikke være prosjektleder for en ny søknad til én av disse fem utlysningene hvis du har karens eller karantene, men du kan være prosjektdeltaker i andres søknader og prosjektleder for søknader til andre utlysninger i Forskningsrådet uavhengig av karens- og karantenetiden. Karens- og karantene gjelder på tvers av alle løpende Forskerprosjekt-utlysninger i FRIPRO/banebrytende forskning, med mindre annet er beskrevet i utlysningen.
Karens innebærer også at du kun kan være prosjektleder for én søknad av gangen. Du må derfor velge hvilken av de fem utlysningene du vil søke om midler fra. Sjekk kravene til prosjektleder og formål for hver utlysning, for å se hvilken som passer for deg og ditt prosjekt.
Krav til samarbeidspartnere
Det er bare godkjente forskningsorganisasjoner (se "Hvem kan søke?" over) eller tilsvarende forskningsorganisasjoner i andre land som kan være samarbeidspartnere og motta støtte til et Forskerprosjekt. Andre organisasjonstyper, inkludert bedrifter og andre foretak, kan ikke være samarbeidspartnere i forskerprosjekter. Les mer om samarbeidspartnere.
Som prosjektansvarlig og/eller samarbeidspartner i prosjektet, kan du engasjere underleverandører til å levere tjenester og bidra til gjennomføring av enkelte oppgaver i prosjektet. Underleverandører kan ikke gis rettigheter til prosjektresultater. Organisasjoner som er underlagt regelverket for offentlige anskaffelser, må på vanlig måte gjennomføre valg av underleverandør i tråd med dette regelverket. Det er ikke mulig å ha FoU-leverandører i prosjektet.
En og samme aktør kan ikke ha to ulike roller i prosjektet. Det betyr at en underleverandør ikke samtidig kan være prosjektansvarlig eller samarbeidspartner i prosjektet.
Hva kan du søke om støtte til?
Du kan søke om støtte til å dekke faktiske kostnader som er nødvendige for å gjennomføre prosjektet. Prosjektansvarlig skal hente inn opplysninger om kostnader fra samarbeidspartnerne i prosjektet. Legg inn disse kostnadene i kostnadsplanen under den kostnadstypen de tilhører.
Du kan få støtte til å dekke følgende kostnader:
- Personal- og indirekte kostnader, knyttet til forskertid (inkludert prosjektleders stilling) ved forskningsorganisasjonene som deltar i prosjektet.
- Utstyr. Dette omfatter drifts- og avskrivningskostnader for vitenskapelig utstyr og forskningsinfrastruktur som er nødvendig for å gjennomføre prosjektet.
- Driftskostnader, som er kostnader til øvrig aktivitet som er nødvendig for å gjennomføre prosjektets FoU-aktiviteter. Innkjøp fra underleverandører over 100 000 kroner må spesifiseres.
Du finner detaljert og viktig informasjon på nettsiden om hva budsjettet skal inneholde.
Omfanget av støtten
Vi kan gi støtte på 0,5–2 millioner kroner per prosjekt i denne utlysningen. Vi stiller ikke krav til egenfinansiering. Dersom våre rundsumsatser ikke dekker alle kostnader for stillinger i UH-sektoren, forutsetter vi at dere dekker mellomlegget med egenfinansiering. For forskerstillinger i instituttsektoren skal dere bruke timesatsene instituttet har meldt inn til oss.
Etikk
Forskningsrådet stiller krav om høy forskningsetisk standard i prosjektene vi finansierer, og etikk inngår i vurderingskriteriet for Forskningskvalitet. I malen for prosjektbeskrivelse er det et eget punkt som omhandler dette. Beskrivelsen av etikk er først og fremst en forsikring til fagfellene om at det foreligger en plan for å håndtere de viktigste etiske dilemmaene i prosjektet. Dersom dere har behov for å beskrive dette mer detaljert, kan det gjøres andre steder i prosjektbeskrivelsen, eksempelvis under metodevalg, eller dere kan gjøre det i datahåndteringsplan(er) (se under).
Ansvaret for at den forskningsetiske standarden følges, ligger hos den enkelte forsker og forskerinstitusjon (jf. Lov om organisering av forskningsetisk arbeid). Panelets vurdering og Forskningsrådets vedtak om tildeling innebærer ingen forskningsetisk godkjenning.
Forutsetninger for tildeling av støtte
Vi tildeler ikke statsstøtte gjennom denne utlysningen. Dette innebærer at finansieringen kun skal gå til den ikke-økonomiske aktiviteten deres. Vi forutsetter at nødvendig regnskapsmessig skille er på plass. Våre forutsetninger for tildeling og utbetaling av støtte for første år, og eventuelle tilsagn og utbetalinger for etterfølgende år, finner du i våre generelle vilkår for FoU-prosjekter på informasjonssiden Dette består kontrakten av.
Dersom du får innvilget prosjektet, må følgende på plass når du reviderer søknaden:
- Prosjektleder og prosjektansvarlig skal ha vurdert og håndtert hensynet til forskningssikkerhet i prosjektet. Forskningssikkerhet handler om risiko knyttet til uønsket overføring av kunnskap og teknologi, påvirkning på forskning og innovasjon eller brudd på forskningsetikk/-integritet hvor kunnskap og teknologi brukes til å underminere sentrale samfunnsverdier.
- Tilskuddsmottakere i forskningsorganisasjoner og offentlig sektor (prosjektansvarlige og samarbeidspartnere) skal ha handlingsplaner for likestilling (GEP) tilgjengelig på sine nettsider. Denne må være på plass innen kontraktsinngåelse for prosjekter med tilskudd fra oss. Kravet gjelder ikke for privat næringsliv, interesseorganisasjoner eller frivillig sektor.
- Forskningsrådet stiller krav om full og umiddelbar åpen tilgang (Open Access) for vitenskapelige artikler, se Plan S – åpen tilgang til publikasjoner.
- For alle prosjekter som håndterer data, skal prosjektansvarlig utarbeide en datahåndteringsplan i forbindelse med revidert søknad. Her finner dere mer informasjon om krav til datahåndteringsplaner i prosjekter som får finansiering fra oss.
- Prosjektansvarlig avgjør hvilke(n) arkivløsning(er) som skal brukes for lagring av forskningsdata som kommer fram i prosjektet.
- For medisinske og helsefaglige studier som involverer mennesker stiller Forskningsrådet særskilte krav og retningslinjer om prospektiv registrering av studier og offentliggjøring av resultater.
Aktuelle temaområder for denne utlysningen
Utlysningen favner alle fag og forskningsområder og vi tar imot søknader om støtte til både anvendt og grunnleggende forskning.
Banebrytende forskning
Praktiske opplysninger
Krav til utforming
Søknaden skal opprettes og sendes inn via Mitt nettsted. Denne utlysningen har løpende søknadsmottak, som betyr at du kan opprette og sende inn en søknad når som helst. Du kan endre og lagre en opprettet søknad frem til du sender den inn. Det er søknaden som sendes inn, som blir behandlet. Du kan ikke endre søknaden etter at du har sendt den inn.
Hvis du ønsker å gjøre endringer på en søknad etter du har sendt den inn, må du trekke den. Det kan du gjøre ved å sende en e-post til fripro@forskningsradet.no med kopi til søknadens administrativt ansvarlige der du oppgir søknadens ES-nummer. Søknader som er trukket innen én måned etter innsending, gir ikke karenstid.Deretter kan du opprette ny søknad som en kopi av den gamle, gjøre endringene du ønsker, og sende inn søknaden på nytt.
Søknaden må oppfylle følgende krav:
- Søknaden og alle vedleggene skal skrives på engelsk.
- Obligatoriske vedlegg må være med.
- Vedleggene skal være i PDF-format.
- Krav til prosjektleder, prosjektansvarlig forskningsorganisasjon og samarbeidspartnere må være oppfylt.
- Prosjektet må ha planlagt startdato mellom 8 og 18 måneder etter innsendelse av søknaden.
Hvis søknaden ikke oppfyller kravene i listen over, vil vi be deg om å trekke søknaden og eventuelt sende den inn på nytt hvor manglene er rettet opp. Hvis søknaden ikke blir trukket, kan den bli avvist. Prosjektledere for avviste søknader får ett års karenstid.
Obligatoriske vedlegg
De obligatoriske vedleggene skal skrives i fastlagte maler som ligger nederst i utlysningen.
- prosjektbeskrivelse, på maksimalt 8 sider
- CV for prosjektleder på maksimalt 4 sider
- dokumentasjon på fratrekk dersom du søker om fratrekk for erfaring (vi har ingen egen mal for dette. Dokumentet skal lastes opp under Attachments/Other items i søknadsskjemaet.)
Valgfrie vedlegg
- Legg ved CV for de mest sentrale prosjektdeltakerne (om det er noen).
- Hver CV kan være på maksimalt fire sider.
- Det er obligatorisk å bruke CV-malene nederst i utlysningen.
- Last opp hver CV som separate vedlegg, og velg vedleggskategorien "Curriculum vitae (CV)".
- Du vurderer selv hvilke prosjektdeltakere som er de mest sentrale, og i hvilke tilfeller det vil være av betydning for søknadsbehandlingen å vurdere prosjektdeltakernes kvalifikasjoner. Du kan laste opp maksimalt 20 CV-er totalt.
- Dersom du ønsker det, kan du legge ved en kort beskrivelse av kompetanse eller forslag til inntil tre fagfeller du mener vil egne seg til å vurdere din søknad. Fagfellene må ha arbeidssted i utlandet og ha en betydelig forskningserfaring. Vi plikter ikke å bruke forslagene, men kan gjøre det ved behov.
Alle vedlegg til søknaden må sendes inn sammen med søknaden.
Andre vedlegg enn de som er nevnt her som obligatoriske og valgfrie, samt eventuelle nettsider som du lenker til i søknaden, blir ikke tatt med i vurderingen av søknaden.
Vær nøye med å laste opp riktig vedleggstype, siden det ikke er noen tekniske begrensninger på hva slags maler det er mulig å laste opp i søknadsskjemaet.
Vurderingskriterier
Fagfellene vurderer søknadene etter dette kriteriet (kommer):
Behandlingsprosedyre
Hver søknad vil vurderes av tre fagfeller i henhold til vurderingskriteriet. De tre fagfellene diskuterer ikke søknaden seg imellom for å komme frem til en samlet vurdering, men gir hver sine skriftlige vurderinger og setter en karakter på skalaen A-B-C, som er definert som følger:
- A – Glimrende: Forskningsidéen er spennende, spesielt ambisiøs og unik og utfordrer forskningsfronten. Prosjektet er nødvendig og vil resultere i svar på prosjektets hovedpunkter. Den planlagte forskningen og prosjektgruppen er tilfredsstillende og egnet.
- B – Bra: Forskningsidéen er ambisiøs og unik og utfordrer forskningsfronten. Prosjektet er nødvendig og vil resultere i svar på prosjektets hovedpunkter. Den planlagte forskningen og prosjektgruppen er tilfredsstillende og egnet.
- C – Svak: Prosjektet svarer ikke tilstrekkelig på kriteriet. Svaret på minst ett av spørsmålene i vurderingskriteriet, er nei.
Du finner informasjon om hvordan vi finner fagfeller og hvilken informasjon de får på informasjonssiden til FRIPRO.
Kombinasjonen av karakterene fra de tre fagfellene avgjør om søknaden er kvalifisert for finansiering eller ikke og hvordan den rangeres (se tabellen under). Den svakeste av de tre karakterene, teller ikke (vist som «Fagfelle 3» i tabellen). For å være kvalifisert for finansering, må søknaden ha fått minst én A og maks én C. De to beste karakterene må derfor være enten A-A eller A-B. Kombinasjonen A-A gir øverste rangering 1, mens kombinasjonen A-B gir rangering 2. Alle andre karakterkombinasjoner er ikke-kvalifiserte.
Tabellen under viser de ulike karakterkombinasjonene, hvilke som kvalifiserer for finansiering og hvilke som ikke gjør det, og rangeringen for kvalifiseringskarakterene.
Fagfelle 1 |
Fagfelle 2 |
Fagfelle 3 |
Rangering |
A |
A |
A |
1 |
A |
A |
B |
1 |
A |
A |
C |
1 |
A |
B |
B |
2 |
A |
B |
C |
2 |
B |
B |
B |
Ikke kvalifisert |
B |
B |
C |
Ikke kvalifisert |
A |
C |
C |
Ikke kvalifisert |
B |
C |
C |
Ikke kvalifisert |
C |
C |
C |
Ikke kvalifisert |
Etter fagfellebehandling fatter porteføljestyret for banebrytende forskning vedtak om tildeling eller avslag, etter vedtatte tildelingsprinsipper som etter planen vil bli tilgjengelig på informasjonssiden til FRIPRO i juni. Porteføljestyret behandler søknader omtrent annenhver måned. Første tildeling er planlagt i november eller desember 2025.
Ikke-kvalifiserte søknader får avslag. Kvalifiserte søknader er med i konkurransen om midler i tre vedtaksrunder. Dette gjelder også på tvers av kalenderår. Hvis søknaden din er kvalifisert, men ikke innvilges i den første vedtaksrunden den er med i, får den en ny sjanse i neste vedtaksrunde. Dersom den ikke innvilges da heller, blir den med i en tredje og siste runde. Søknader som er med i sin andre eller tredje runde, konkurrerer på lik linje med søknader som er med i sin første runde.
Søknadsbehandlingstiden for hver enkelt søknad vil variere, blant annet etter antall innkomne søknader innenfor samme fagområde, tilgjengelighet av fagfeller og tilfeldigheter. Gjennomsnittlig søknadsbehandlingstid er estimert til om lag 4 måneder for søknader som får svar i den første vedtaksrunden de blir behandlet i, med variasjon på 2–8 mnd. Hvis søknaden din er med i flere runder, vil det ta 2–4 måneder lenger før du får svar på søknaden din sammenliknet med en gjennomsnittlig søknad som får avslag eller som blir innvilget i første vedtaksrunde.
Vi annonserer hvilke søknader som er innvilget om lag annenhver måned. Søkere får også svarbrev på Mitt nettsted.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 15. april 2025, kl. 07.13 CEST