Pilot-E: Fleksibilitet i kraftsystemet og utvikling av industriell karbonfangst
Last ned utlysningen
Last ned maler
Viktige datoer
6. mars 2024
Åpen for søknad
6. mars 2024
Søknadsfrist
15.-18. april 2024
Intervjuer med utvalgte prosjekter
Juni 2024
Beslutning om tildeling
1. jul. 2024
Tidligste tillatte prosjektstart
1. jan. 2025
Seneste tillatte prosjektstart
31. des. 2027
Seneste tillatte prosjektslutt
Viktige datoer
Formål
PILOT-E er et finansieringstilbud til norsk næringsliv, etablert av Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova. Fra 2023 er også Gassnova kommet med i samarbeidet.
Målet med PILOT-E er at helt nye produkter og tjenester innenfor klima- og miljøvennlig energiteknologi skal bli raskere utviklet og tatt i bruk for å bidra til utslippskutt både i Norge og internasjonalt, samtidig som nytt og eksisterende næringsliv utvikles.
Om utlysningen
Hvordan skal dere gripe an søknadsprosessen?
Les denne utlysningsteksten nøye.
- Gå inn på Pilot-Es hjemmeside og se igjennom presentasjoner og søkerwebinarer som er holdt i forbindelse med utlysningen.
- Gå sammen med partnerne i konsortiet, skriv en prosjektbeskrivelse og sett opp et budsjett for prosjektet.
- Dere oppretter søknad gjennom denne utlysningen. Vi gir tilgang til å opprette søknadsskjema seks uker før søknadsfristen. Fyll inn administrative opplysninger i henhold til veiledningen og legg ved de obligatoriske vedleggene: Prosjektbeskrivelse, budsjett, partneropplysninger og CV-er.
- Ta gjerne kontakt med oss i prosessen. Vi ønsker å ha dialog med mulige søkere. Dere kan kontakte koordinator Trond Moengen eller andre i PILOT-E-teamet. Dere finner kontaktinformasjon under beskrivelsene av temaene lenger ned på denne siden.
- Dere må sende inn søknad innen 6. mars 2024 kl. 13.00. Dere kan endre og sende inn søknaden flere ganger fram til søknadsfristen. Vi anbefaler at dere sender inn søknaden så snart dere har fylt ut søknadsskjemaet og lastet opp de obligatoriske vedleggene. Når søknadsfristen går ut, er det den versjonen av søknaden som ble sendt inn sist, som vi behandler.
PILOT-E-ordningen
PILOT-E er en støtteordning til norsk næringsliv, etablert av Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova. I 2024 deltar også Gassnova i utlysningen. Målet med PILOT-E er å få gode løsninger raskere ut i markedet samtidig som nytt og eksisterende næringsliv utvikles.
Ordningen skal bidra til at bærekraftige og miljøvennlige løsninger blir utviklet og tatt i bruk for å oppnå vesentlige kutt i klimagassutslipp og/eller mer effektiv energiutnyttelse i Norge og internasjonalt. PILOT-E vil følge aktørene gjennom hele utviklingsløpet – fra idé til marked.
Status som ‘PILOT-E-prosjekt’ innebærer:
- én søknad fra bedriftene og samordnet beslutning om støtte for hele utviklingsløpet, fram til løsningen er klar for å tas i bruk kommersielt for første gang
- tett oppfølging av prosjektene og sterk koordinering mellom Forskningsrådet, Innovasjon Norge, Gassnova og Enova
I et PILOT-E-prosjekt skal dere:
- beskrive hele løpet fra idé til fullskala demonstrasjon av nye konsepter eller innovative løsninger under reelle driftsforhold, inkludert nødvendige forsknings- og utviklingsaktiviteter
- ha utarbeidet en realistisk plan for utviklingsløpet fram til markedsklart produkt eller løsning
- være innenfor tematiske føringer og prioriteringer presentert nedenfor
- ha et forsert utviklingsløp som planlegges gjennomført innen 3 år.
Utlysningen finnes bare på norsk.
Hvem kan søke?
En bedrift skal være prosjektansvarlig og søke på vegne av konsortiet. Bedrifter som skal motta støtte må være registrert i foretaksregisteret i Brønnøysund. Utlysningen er ikke åpen for søknader fra næringslivsorganisasjoner.
Hvem kan delta i prosjektet?
Krav til prosjektansvarlig og samarbeidspartnere
Et PILOT-E prosjekt utføres av minimum to uavhengige bedrifter som i samarbeid utvikler en ny løsning. I prosjektet kan dere også ha med én eller flere forskningsorganisasjoner som FoU-leverandør. FoU-leverandører i prosjektet vil ikke kunne kreve rettigheter til prosjektresultater. Samarbeidet skal inkludere den første kunden som vil ta løsningen i bruk. Sett sammen det konsortiet som gir det beste prosjektet.
Merk at det er et krav at prosjektet skal gjennomføres i Norge og at prosjektet vil bidra til verdiskaping og kunnskapsutvikling i Norge. Utenlandske kompetansemiljøer og forskningsorganisasjoner kan delta i prosjektet som FoU-leverandører, med ansvar for å utføre FoU-aktiviteter på oppdrag fra bedriftene i prosjektet. Utenlandske bedrifter kan inngå i konsortiet, men deres innsats vil ikke være utløsende for finansiering fra PILOT-E og de vil dermed ikke kunne motta støtte.
Hva kan du søke om støtte til?
Økonomiske rammer
Pilot-E lyser ut inntil 80 millioner kroner. Eventuell senere støtte fra Enova har ikke en fastsatt ramme.
Minimum søknadsbeløp per prosjekt er 10 millioner kroner.
Prosjektoppstart og -varighet
Prosjektene må starte opp mellom 1.7.2024 og 31.12.2024. Maksimal prosjektlengde er tre år og seneste tillatte prosjektslutt er 31.12.2027.
Godkjente prosjektkostnader
Dere kan søke om støtte til å dekke kostnader som er nødvendig for å gjennomføre prosjektet. Prosjektansvarlig skal hente inn opplysninger om kostnader fra samarbeidspartnerne i prosjektet. Disse kostnadene skal legges inn i kostnadsplanen under den kostnadstypen de tilhører.
Søker må på forhånd sannsynliggjøre god økonomisk sikkerhet for sin del av finansieringen.
Dere kan søke om støtte til
- personal- og indirekte kostnader
- innkjøp av FoU-tjenester, dvs. kostnader forbundet med å engasjere FoU-leverandører
- utstyr (leie/avskrivning instrumenter og utstyr)
- andre driftskostnader
Dere finner mer informasjon om hva budsjettet skal inneholde på informasjonssiden Dette skal budsjettet inneholde. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål i forbindelse med budsjettering.
Underleverandører kan ikke ha noen formell rolle i styringen av prosjektet eller bli eier av prosjektresultatene. De kan ikke tre inn som partnere i konsortiet.
Støtten fra Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Gassnova går kun til dekning av kostnader som er hjemlet i EUs gruppeunntaksforordnings artikkel 25, dvs. kun til aktivitet som faller innenfor definisjonen av industriell forskning (IF) og/eller eksperimentell utvikling (EU). Støtte fra Enova tildeles under miljøstøtteregelverket, som har andre regler for tildeling av støtte enn regelverket for støtte til FoU. Dette er nærmere omtalt nedenfor.
Den enkelte prosjektpartner må selv beskrive prosjektaktivitetene sine og behovet for offentlig risikoavlastning i forbindelse med disse. Statsstøtteregelverket setter en øvre ramme på støtteandelen som kan mottas.
Aktivitet | Stor bedrift | Mellomstor bedrift | Liten bedrift | GBER |
Industriell forskning | 50 % | 60 % | 70 % | Art. 25 |
Eksperimentell utvikling | 25 % | 35 % | 45 % | Art. 25 |
Maks andell støtte pr. partner | 50 % | 50 % | 50 % |
Forutsetninger for tildeling av støtte
Støtten fra Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Gassnova tildeles bedrifter i henhold til gruppeunntaksforordningens artikkel 25 (Kommisjonsforordning (EU) nr. 651/2014). I tillegg må de generelle vilkårene i forordningens kapittel I være oppfylt. Ordningen skal praktiseres i tråd med EØS-avtalens statsstøtteregler. Herunder skal vilkår og begreper tolkes i tråd med korresponderende vilkår og begrep i støttereglene.
Støtten fra de ulike virkemiddelaktørene er meldt inn som støtteordning til EFTA Surveillance Authority (ESA). Støtten fra Forskningsrådet har referanse GBER 21/2024/R&D&I. Foretak i vanskeligheter og foretak som ikke har oppfylt krav om tilbakebetaling etter en forutgående beslutning fra ESA/EU-kommisjonen der støtten er erklært ulovlig og uforenlig med det indre marked, kan ikke få støtte.
Dere må gi oss oppdaterte og utfyllende opplysninger om prosjektet og partnerne, inkludert dokumentasjon av gjennomføringsevne og egenfinansiering. Bedriftene i prosjektet må i tillegg levere "Egenerklæringsskjema" som bekrefter at de er berettiget til å motta statsstøtte.
Prosjektansvarlig eller samarbeidspartnere kan ikke stå i et avhengighetsforhold til en FoU-leverandør i prosjektet. Prosjektansvarlig og samarbeidspartnere må også være uavhengige av hverandre. Med dette menes at den ene ikke kan ha kontrollerende innflytelse over den andre. Dette gjelder både mellom prosjektansvarlig og samarbeidspartner, og mellom alle samarbeidspartnerne. Les mer om slike avhengighetsforhold her.
Dersom et av foretakene i konsortiet får statsstøtte fra Forskningsrådet, Innovasjon Norge eller Gassnova som tilsvarer 100 000 euro eller mer vil vi gjøre det kjent i Registeret for offentlig støtte i Brønnøysund.
Dersom dere får innvilget støtte til prosjektet, må dere så raskt som mulig varsle eventuelle samarbeidspartnere som er børsnoterte eller som har søkt om å bli tatt opp til handel på børsen, slik at de kan vurdere om tildelingen av prosjektmidler representerer børssensitiv informasjon eller ikke.
Hvor lenge og fra hvem får dere finansiering?
Kostnadsgrunnlaget som sendes inn i søknaden til PILOT-E vil danne grunnlaget for støtte til forsknings- og utviklingsdelen av prosjektet. Støtten blir da tildelt fra Forskningsrådet og/eller Innovasjon Norge og/eller Gassnova.
I tillegg vil den første sluttbrukeren kunne kvalifisere for finansiering fra Enova til å ta løsningen i bruk. Slik støtte er betinget av ny søknad til Enova, og at prosjektet når opp i konkurransen om midler i den relevante støtteordningen. Merk at støtte fra Enova kan gis til den som skal investere i løsningen og som realiserer miljøgevinsten. Slik støtte tildeles under miljøstøtteregelverket, som har andre regler for tildeling av støtte enn regelverket for støtte til FoU.
Det samlede kostnadsgrunnlaget og kontantstrømmen for investeringen vil normalt ikke være klart på søknadstidspunktet, men avklares som et resultat av utviklingen i de første fasene i prosjektet. Prosjekter som trenger investeringsstøtte må derfor sende søknad til Enova med ytterligere, konkret informasjon om investeringen før videre finansiering kan innvilges. Enova kan først vurdere prosjektet for støtte når denne informasjonen er innsendt.
Når et prosjekt får status som et PILOT-E prosjekt ved oppstarten, betyr det at forutsetningene for å kunne kvalifisere for støtte fra et av Enovas teknologiprogrammer på et senere stadium vurderes å være stede, basert på informasjonen som er kjent på tidspunktet for vedtak i PILOT-E. Støtte fra Enova til en senere investering fordrer imidlertid at investeringsprosjektet oppfyller vilkårene for støtte under et av Enovas programmer også når kostnadsgrunnlaget er tilstrekkelig modent for å sende inn søknad til Enova.
Det er viktig at avtalte milepæler nås til avtalt tid. Dette vil tillegges betydelig vekt i vurderingen av om prosjektstøtten skal opprettholdes eller om kontrakten skal heves underveis i prosjektgjennomføringen.
Dersom kontrakten blir hevet kan man eventuelt søke videre finansiering gjennom Forskningsrådet, Innovasjon Norge, Gassnova og Enovas øvrige utlysninger.
Aktuelle temaområder for denne utlysningen
Utlysningen i 2024 er rettet mot to temaområder:
- Utvikling av industriell karbonfangst
- Kraft på rett plass til rett tid
Områdene er utdypet nedenfor.
For begge temaene gjelder følgende:
- Prosjektene må være nyskapende og ha teknologisk risiko med gjenstående forsknings- og utviklingsutfordringer.
- Næringsmulighetene for involverte partnere må være godt sannsynliggjort og marked og potensialene beskrevet og kvantifisert så langt det er mulig.
PILOT-E vil prioritere prosjekter som:
- utvikler løsninger som
- har høy innovasjonsgrad og betydelige og kvantifiserte teknologiske eller konseptuelle fortrinn sammenliknet med beste tilgjengelige teknologi (BAT)
- kan gi tydelig bidrag til omstillingen til et energifleksibelt lavutslippssamfunn
- har stort og realistisk potensial for å tas i bruk i markedet også ut over PILOT-E-prosjektet
- vil gi langsiktig verdiskaping for konsortiedeltakerne og som beskriver klart hvordan verdiskapingen skal finne sted og verdien av den
- omfatter ambisiøse forskningsutfordringer og en konkret plan for arbeid med disse
- har realistiske planer for organisering, finansiering, eventuell regulatorisk godkjenning og prosjektgjennomføring, samt konkrete og målbare milepæler
- har avtale med konkret sluttbruker om demonstrasjon/pilotering av løsningen(e)
- med kvinnelig prosjektleder når søknadene ellers vurderes likt
Energi, transport og lavutslipp
Karbonfangst, -transport og -lagring er en verdikjede der alle tre enkeltdelene vil bli løst med forskjellige teknologer fremover. Med denne utlysningen vil PILOT-E stimulere utvikling og pilotering av nye løsninger for karbonfangst, inkludert utvikling av eventuelle logistikkløsninger fram til utskipingskai, som kan bidra til å øke potensialet for CCS i Norge og internasjonalt.
Utfordringen
Karbonfangst og -lagring (CCS) er et av ni særlige innsatsområder i regjeringens oppdaterte veikart for grønt industriløft. Prosjektet «Langskip» er en sentral del av satsingen, som ble besluttet i Stortinget med bred støtte på tvers partigrensene og blokkene.
«Langskip» skal utvikle og demonstrere en komplett verdikjede med fangst, transport og lagring av CO2. Dette er imidlertid bare starten. Miljødirektoratets rapport «Grønn Omstilling- Klimatiltaksanalyse for petroleum, industri og energiforsyning»1 peker på at investeringer i CO2-håndtering vil kunne gi vesentlige og kostnadseffektive bidrag til nasjonale klimamålsetninger mot 2030. Det må installeres karbonfangstanlegg på flere punktkilder for CO2-utslipp i norsk og internasjonal industri og i resten av verden for å utbre CCS i den skala som EU legger til grunn, og som også er et viktig premiss for den norske satsingen. CCS er ikke hele, men en viktig del av, den samlede løsningen for å nå klimamålene. Det er fortsatt behov for mer kostnadseffektive teknologier og løsninger for ulike typer punktutslipp – og ulike volum.
PILOT-E oppfordre norsk næringsliv og industri til å komme sammen og fremme prosjektforslag på innovative løsninger.
Dette vil vi støtte
Utlysningen retter seg mot prosjekter som skal utvikle og kvalifisere teknologi og løsninger som kan øke potensialet betydelig for at karbonfangst tas i bruk innen 2030. Med dette mener vi prosjekter som i betydelig grad vil kunne ta ned kostnader og risiko for bruk av karbonfangst i store, landbaserte punktutslipp i Norge. Eksempler på dette kan være mer kostnadseffektive og kompakte fangstløsninger, fangstløsninger som i liten grad har behov for økt uttak av elektrisk kraft eller løsninger som muliggjør mer effektiv eller rimeligere karbonfangst fra eksisterende anlegg. Der hvor utvikling av logistikkløsninger fram til utskipingskai er en barriere for realisering av fangstprosjektet, kan dette inkluderes i prosjektet.
Avgrensninger
- Prosjekter som retter seg mot utnyttelse av CO2 (CCU) eller direktefangst fra luft (DAC) er utenfor utlysningens formål.
- Prosjekter som allerede er klare for pilottesting i industrielt relevant skala henvises til Enovas støtteordning "Industri 2050".
- Prosjekter som skal gjennomføre forstudier henvises til Enovas utlysning «Forstudier karbonfangst 2030». Søknadsfristen er 17. november 2023.
- Prosjekter i tidligere fase enn TRL 4 skal rette seg mot de ordinære utlysningene innen CLIMIT FoU eller CLIMIT Demo hos Forskningsrådet og Gassnova.
- Investeringer i fangst, transport eller lagring vil ikke støttes under denne utlysningen.
Kontaktpersoner
Relevante planer
Gjennom PILOT-E vil Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova stimulere næringsliv og aktører til å utvikle og bringe til markedet nye løsninger som kan implementeres og øke utnyttelsesgraden av kraftsystemet
Høy grad av elektrifisering er avgjørende for omstillingen til et lavutslippssamfunn. Dette innebærer at kapasiteten i kraftsystemet må utnyttes mye bedre enn i dag. PILOT-E lyser ut midler til prosjekter som enda bedre kan tilgjengeliggjøre ledig fleksibilitet og/eller utnytte eksisterende nett.
Utfordringen
Energi- og transportsystemene integreres, og dette skjer i et stadig økende tempo. Direkte og indirekte elektrifisering av transport på land og til sjøs og omstilling av eksisterende og utvikling av ny klimanøytral industri, innebærer høyere effektuttak på mange lokasjoner. I tillegg til en forventet sterk økning i etterspørselen etter elektrisitet planlegges det også for mer ny lokal produksjon. Mye av dette er fra kilder der produksjonen varierer (vind og sol), noe som samlet sett stiller dette eksisterende kraftsystemer på nye prøver.
Det norske kraftsystemet utnyttes ikke fullt ut i dag og manglende krafttilgang lokalt kan bremse næringsutviklingen. Fellesløsninger for effekt og styring som muliggjør fleksibilitet vil bidra til industriell symbiose og dermed også åpne for ny næringsutvikling. Mulighetene for at flere aktører kan utnytte slik fleksibilitet fordrer både utvikling av ny teknologi, bruk av digitale løsninger og algoritmer, og samtidig evne til å ta i bruk ny teknologi og utvikling av nye forretningsmodeller.
Dette vil vi støtte
Vi vil støtte prosjekter som utvikler og har en plan for å ta i bruk teknologi og løsninger som:
- gir økt utnyttelse av eksisterende kraftnett. Det vil ta tid å bygge ny kapasitet i nettet, og vi ønsker å stimulere til løsninger som gjør det mulig å utnytte eksisterende kraftnett bedre. Dette kan for eksempel være overvåkningsløsninger, styring, deling av data, modellering, etc.
- tilgjengeliggjør fleksibilitet. Det er behov for å utvikle teknologi, løsninger og forretningsmodeller som bidrar til styring og frigjøring av samlet sett større, fleksible effektvolumer. Dette kan for eksempel være prosjekter som bidrar til samspill og optimalisering mellom flere lokale aktører som industri, næringsparker og havner. Det må komme tydelig frem hvordan fleksibiliteten skal implementeres og gjøres tilgjengelig.
Kontaktpersoner
Relevante planer
Praktiske opplysninger
Krav til utforming
Dere kan endre og sende inn søknaden flere ganger fram til søknadsfristen. Vi anbefaler at dere sender inn søknaden så snart dere har fylt ut søknadsskjemaet og lastet opp de obligatoriske vedleggene. Når søknadsfristen går ut, er det den versjonen av søknaden som ble sendt inn sist, som vi behandler.
- Søknaden og alle vedleggene skal skrives på norsk eller engelsk.
- Alle vedleggene skal være i PDF-format.
- Alle vedlegg til søknaden må sendes inn sammen med søknaden.
Obligatoriske vedlegg
- Prosjektbeskrivelse på maks 12 sider. Bruk standard mal som dere finner nederst på siden.
- Budsjett etter fastlagt mal som dere finner nederst på siden. Lastes opp under "Annet"
- CV for sentrale prosjektdeltakere. Bruk standard mal som dere finner nederst på siden.
- Bedriftsopplysninger. Bruk fastlagt mal. Lastes opp under "Partneropplysninger".
Søknader som ikke har obligatoriske vedlegg eller oppfyller kravene over kan bli avvist. Vi godtar ikke vedlegg sendt inn etter søknadsfristen med mindre vi har bedt om ytterligere dokumentasjon.
Vi vil ikke vurdere dokumenter og nettsider det lenkes til i søknaden, eller andre vedlegg enn dem som er spesifisert over. Vær nøye med å laste opp riktig vedleggs-type, siden det ikke er lagt noen tekniske begrensninger på hva slags maler det er mulig å laste opp i søknadsskjemaet.
Kvalifiseringskriterier
Et PILOT-E-prosjekt skal omhandle teknologi, løsninger eller forretningsmodeller som har et markedsgrunnlag i Norge eller globalt som kan gi de involverte virksomhetene en bærekraftig næringsvirksomhet på sikt. For å kunne kvalifisere som PILOT-E-prosjekt må følgende krav oppfylles:
- prosjektansvarlig må ha norsk organisasjonsnummer
- prosjektet gjennomføres i Norge og vil bidra til kunnskaps- og næringsutvikling i Norge
- prosjektet må være innenfor tematikken i utlysningen
- dere må ha beskrevet en strategi og plan for å ta løsningen til markedet
- kunder og brukere må være aktive i utvikling av løsningen
- finansieringen fra PILOT-E må være utløsende for at prosjektet blir satt i gang
Vurderingskriterier
Deretter vurderer vi kvalifiserte søknader i lys av formålet med utlysningen og etter disse seks rangeringskriteriene:
Forskning og innovasjon
- Innovasjonsgrad
- Forskningsgrad og forskningens innovasjonsrelevans
Virkninger og effekter
- Nytteverdi for omstillingen til lavutslippssamfunnet
- Verdiskapingspotensial for bedriftspartnere
Gjennomføring
- Gjennomføringsevne
- Realisering og spredning av innovasjonen
Innovasjonsgrad | PILOT-E
Panelet skal vurdere det foreslåtte prosjektet i forhold til:
• Konkurrerende løsninger på markedet
• Alternative måter å løse problemet på
Innovasjonsområder:
• Nye eller forbedrede teknologier/løsninger/tjenester
• Nye eller forbedrede prosesser
• Nye forretningsmodeller
Forskningsgrad og forskningens innovasjonsrelevans | PILOT-E
Forskningsgraden vurderes i forhold til disse punktene:
• Forskningens bidrag til faglig utvikling
• Forskningens relevans for innovasjonen
• Demonstrert kunnskap om status på forskningsfeltet
Nytteverdi for omstillingen til lavutslippssamfunnet | PILOT-E
Det skal vurderes:
• Potensial for mer effektiv energiutnyttelse og/eller klimagassreduksjon når løsningen realiseres i markedet.
• Om løsningen er dokumentert betydelig bedre enn beste tilgjengelige teknologi
• Hvorvidt prosjektet adresserer problemstillinger som kan gi tydelig bidrag til omstillingen til et lavutslippssamfunn
• Hvorvidt prosjektet har samfunnsnytte ut over klima- og energigevinst – sammenliknet med konkurrerende løsninger
• Når relevant: potensial for reduksjon i eller lave nye infrastrukturkostnader
• Når relevant: potensial for nye samfunnsnyttige energirelaterte tjenester
Verdiskapingspotensial for bedriftspartnere | PILOT-E
Det skal vurderes om prosjektet vil bidra til varig økt økonomisk lønnsomhet i bedriften og styrket konkurransekraft.
Potensialet skal vurderes opp mot de samlede kostnadene for hele denne perioden (dvs. også utover FoU-prosjektets varighet og kostnader). Det skal forutsettes at realiseringen blir vellykket. Verdiskapingspotensialet kan fremkomme som:
• Ny omsetning
• Reduserte kostnader
• Økning eller opprettholdelse av konkurranseevne
Gjennomføringsevne | PILOT-E
• Bedriftene/konsortiet har tilstrekkelig faglig, organisatorisk og teknologisk kompetanse og kapasitet til å gjennomføre prosjektet og kommersialisere løsningen når den er ferdig
• Bedriftene har tilfredsstillende eierskap, styre og ledelse.
• Prosjektet er godt forankret i strategier og hos styre/ ledelse.
• Bedriftene har en realistisk plan for fullfinansiering av prosjektet
• Prosjektet fremstår gjennomførbart ut fra:
- Prosjektplan, inklusiv arbeidspakker, fremdriftsplan og leveranser
- Tydelig forankring hos og involvering av sluttbruker
- Plan for risikohåndtering
- Plan for involvering av regulatoriske myndigheter (hvis relevant)
- Håndtering av immaterielle rettigheter (hvis relevant)
- Plan for innhenting av evt. offentlige tillatelser, dersom dette ikke er på plass
- Målbare milepæler
- Budsjett og ressursinnsats
Realisering og spredning av innovasjonen | PILOT-E
• Det er sannsynliggjort et definert marked for løsningen, både nasjonalt og internasjonalt. Markedet bør være kvantifisert så langt det er mulig.
• Bedriftene/konsortiet har en realistisk plan og gode forutsetninger for å nå et definert marked
• Bedriftene/konsortiet har en troverdig forretningsmodell for prosjektet og for videre spredning av innovasjonen
Behandlingsprosedyre
Søknaden vil bli behandlet av PILOT-Es arbeidsgruppe og av fageksperter.
Først gjør vi en forvurdering av om søknaden tilfredsstiller de formelle kravene. Søknadene vil deretter bli behandlet i en to-trinns-prosess.
Første trinn i søknadsbehandlingen
Første trinn omfatter disse vurderingene basert på søknaden med vedlegg:
- innledende vurdering av hvorvidt prosjektet er kvalifisert som et PILOT-E E-prosjekt – se kvalifiseringskriteriene lenger opp i utlysningen
- vurdering i henhold til fastsatte rangeringskriterier
- vurderingen vil bli foretatt av et PILOT-E-panel bestående av representanter fra Enova, Innovasjon Norge og Forskningsrådet, i tillegg til relevante nasjonale fageksperter.
Andre trinn i søknadsbehandlingen
I andre trinn vil de høyest rangerte prosjektene bli invitert til å presentere prosjektet for PILOT-E-panelet og eksterne eksperter. Intervjuene gjennomføres i Oslo eller digitalt i uke 16 (15. til 18. april 2024). Vi forutsetter at søkere kan stille på møtet.
PILOT-Es felles administrasjon, som består av representanter for Forskningsrådet, Innovasjon Norge, Gassnova og Enova, innstiller på hvilke av prosjektene som gis status som Pilot-E-prosjekt.
Tildelende organer i Forskningsrådet, Gassnova og Innovasjon Norge beslutter koordinert hvilke prosjekter som skal få tildeling, mens Enova samtidig bekrefter en intensjon om finansiering når løsningen skal demonstreres eller tas i bruk for første gang av en egnet bruker, såfremt prosjektet oppfyller kriteriene for støtte i relevante støtteprogrammer.
Forventet svar på søknaden er i løpet av juni 2024.
Oppfølging av PILOT-E-prosjekter
Prosjekter som når opp i konkurransen, vil bli fulgt tett gjennom prosjektforløpet. Oppfølgingen inkluderer:
- ordinær oppfølging som for de aktuelle virkemidlene som benyttes
- oppfølgingsmøter ved milepælene
- observatør fra PILOT-E (Forskningsrådet, Innovasjon Norge, Gassnova eller Enova) med i prosjektets styringsgruppe
Om søknadsresultatene
- Søkt beløp
- Kr 425 000 000
- Tildelte midler
- Kr 34 800 000
- Mottatte søknader
- 16
- Innvilgede søknader
- 3
Prosjektnr. | Organisasjon | Prosjekttittel | Tema | Søkt beløp | Publisert |
---|---|---|---|---|---|
352674 | REN AS | Increased capacity in the cable grid | Energi og transport | Kr 11 500 000 | 19.06.2024 |
352410 | Tinfos AS | Intelligent styring av elve- og småkraft | Energi og transport | Kr 10 500 000 | 19.06.2024 |
352449 | Karmsund Havn IKS | EssPort – Energy storage sharing in Ports | Energi og transport | Kr 12 800 000 | 19.06.2024 |
Meldinger ved utskriftstidspunkt 15. november 2024, kl. 00.57 CET