21-strategiene
21-strategiene er nasjonale strategier for ulike bransjer og temaer der forskning, innovasjon, kommersialisering og industrialisering er viktig for å omstille Norge. Oppdraget er gitt i mandater fra departementene. Strategiene skal ha en selvstendig og uavhengig rolle og utarbeides av bredt sammensatte grupper fra politikk, næringsliv, brukere, arbeidsliv, forskning og forvaltning. Forskningsrådet er vertskap for sekretariatet for sju av 21-prosessene.
Aktive strategiprosesser
Der er for tiden fire strategier som har levert en hovedstrategi som revideres jevnlig og/eller følges opp av rådgivende organ.
OG21
Olje og Gass strategien var den første 21-strategien, etablert i 2001. Strategien lager rapporter som leses og brukes av alle aktørene i petroleumssektoren. Hovedstrategien blir revidert hvert fjerde eller femte år. Nåværende strategi kom i november 2021. Styret for gruppen er oppnevnt av Olje- og energidepartementet.
Prosess21
Prosess21 gir råd og anbefalinger om hvordan Norge best kan redusere utslipp fra prosessindustrien i 2050 og samtidig legge til rette for at virksomheter i prosessindustrien har bærekraftig vekst. Strategigruppen har levert en rekke ekspertgrupperapporter og innspill til planer. Strategiarbeidet ble initiert av Næringsdepartementet i 2018.
Energi21
Energi21 leverer nasjonale strategier for forskning, utvikling, demonstrasjon og kommersialisering av ny klimavennlig energiteknologi. Den har utarbeidet fem strategier, hvorav den siste kom i juni 2022. Strategien eies av Olje- og energidepartementet.
HelseOmsorg21
Helse- og omsorgsdepartementet tok i 2013 initiativ til strategien som skal skape en målrettet og helhetlig innsats for forskning, innovasjon og kommersialisering innenfor helse og omsorg. Strategien ble publisert i 2014 og følges opp av et råd som består av 16 medlemmer fra universitets- og høgskolesektoren, spesialisthelsetjenesten, kommunesektoren, fastleger, instituttsektor, næringsliv, frivillig sektor og fra brukerorganisasjoner.
Leverte strategier
De følgende strategier har levert rapporten sin, og arbeidet er avsluttet.
Maritim21
Maritim21 er ein strategi for forskning, utvikling og innovasjon for den maritime næringen. Gruppa vart oppnemnd våren 2021 og strategien var klar i januar 2022. Strategigruppa for Maritim21 var samansett av representantar frå maritimt næringsliv, akademia, og organisasjonane Norsk Industri, Fiskebåt, LO og UNIO.
BarnUnge21
Målet med strategien har vært å skape en målrettet, helhetlig og koordinert innsats for forskning, utvikling og innovasjon for utsatte barn og unge. Arbeidet startet i 2019 og strategien var klar i 2021. Barne- og familiedepartementet har gitt mandatet.
Transport21
Transport21 gir strategiske råd og anbefalinger om hvordan transportsektoren kan bruke forskning, utvikling og innovasjon for å skape nye verdier. 17 representanter fra ulike deler av transportsystemet deltok i arbeidet med strategien som var klar i 2019. Samferdselsdepartementet har gitt mandatet.
Bygg21
Bygg21 presenterer konkrete råd og tiltak for hvordan vi kan løse noen av den norske bygge- og eiendomsbransjens største utfordringer, innenfor områdene plan- og byggesak, produktivitet, kvalitet og bærekraft, samhandling, industrialisering og kompetanse. Bygg21 prosjektet ble offisielt avsluttet i 2019. Rådgivende Ingeniørers forening viderefører arbeidet på vegne av byggebransjen og leverer jevnlig rapporter og veiledere.
Digital21
Digital21 er opprettet av Nærings-og fiskeridepartementet og skal fremme næringslivets evne og mulighet til både å utvikle og ta i bruk ny teknologi og kunnskap i takt med den økende digitaliseringen. Digital21 har utarbeidet en strategi med mer enn 60 konkrete tiltak som alle sammen skal bidra til at vi beveger oss i riktig retning. Strategien peker på fem viktige oppgaver som næringslivet, akademia og det offentlige må løse sammen.
Klima21
Klima21 var et strategisk forum for klimaforskning som skulle legge til rette for at klimapolitikk, forvaltning og handling bygget på forskningsbasert kunnskap. Klima21 var en oppfølging av Klimaforliket i Stortinget i 2008.
Hav21
Havet gir grunnlag for store deler av verdiskapningen i landet som arena og forutsetning for skipsfart, sjømatproduksjon og offshorenæring. Det gir arbeid for kystbefolkningen og sørger for levende lokalsamfunn. Havet må forvaltes og brukes med respekt, omtanke og langsiktighet. Hav21 var et forslag til en marin forsknings- og utviklingsstrategi som ble lagt frem i 2012.