Ofte stilte spørsmål om innovasjonsprosjekt i næringslivet
Denne informasjonssiden gjelder for utlysningen med frist 20. desember 2024, kl. 13.00
Søkere og deltakere
Bedrifter som er registrert i det norske foretaksregisteret og har økonomisk aktivitet i Norge. Offentlige foretak som driver virksomhet av industriell eller forretningsmessig karakter, kan også stå som søker. Det vil si offentlig eide selskaper som i hovedsak driver kommersiell virksomhet i åpen konkurranse. Disse kan også være samarbeidspartnere.
Følgende er eksempler på virksomheter som ikke kan være prosjektansvarlig for et innovasjonsprosjekt i næringslivet:
- øvrig offentlig sektor
- virksomheter som ikke driver eller planlegger å drive økonomisk aktivitet
- lag og foreninger, inkludert fagforeninger
- klyngeorganisasjoner og stiftelser
- forskningsinstitutter, helseforetak og organisasjoner som er godkjent av Forskningsrådet som forskningsorganisasjon
- enkeltpersonforetak (men disse kan være samarbeidspartnere)
- bedrifter som på tildelingstidspunktet vil være definert som "foretak i vanskeligheter"
Nei, søknaden må sendes inn fra bedriften. Se også Hvem kan søke.
Prosjektansvarlig bedrift må gjennomføre prosjektet sammen med minst én samarbeidspartner, eller en FoU-leverandør. Alle prosjektpartnere (utenom prosjektansvarlig) må registreres under Samarbeidspartnere og FoU-leverandører i søknadsskjemaet. Prosjektansvarlig bedrift kan utføre prosjektet i faktisk samarbeid med andre bedrifter (samarbeidspartnere) i Norge. Disse kan få dekket deler av sine prosjektkostnader gjennom Forskningsrådets støtte og vil bli mottakere av statsstøtte.
Så mange som dere mener er nødvendig for å realisere prosjektets mål. Det er ikke om å gjøre å ha så mange som mulig. Det kan føre til et uoversiktlig prosjekt. Derimot er det viktig at alle partnerne har konkrete oppgaver og klare mål for å delta i prosjektet.
Ja. Både prosjektansvarlig og samarbeidspartnerne kan engasjere FoU-leverandører til å gjennomføre FoU-aktiviteter. FoU-leverandører kan være forskningsorganisasjoner (universiteter, høgskoler, forskningsinstitutter, helseforetak) eller andre uavhengige leverandører av FoU-tjenester i Norge. Prosjektet kan også benytte FoU-leverandører utenfor Norge når dette anses nødvendig og effektivt.
Nei. Det stilles ikke krav om et slikt samarbeid for å kunne søke om støtte, men samarbeid med FoU-miljøer kan gi prosjektet større gjennomføringsevne.
Ja, alle prosjektpartnerne og deres roller i prosjektet skal klart komme frem av søknaden. Dere må også huske å legge ved partnerskjema for alle samarbeidspartnerne, også prosjektansvarlig. Mal for partnerskjema finnes i utlysningen. I søknadsskjemaet skal det angis om partnerne er kun utførende, kun finansierende eller både utførende og finansierende. Se for øvrig mal for prosjektbeskrivelse for veiledning om ulike partneres roller.
Ja. Selv om offentlige aktører i hovedsak ikke kan søke om innovasjonsprosjekt i næringslivet, kan de delta som partnere i prosjektet. I søknadsskjemaet må dere angi om en prosjektpartner i prosjektet er foretak eller ikke. Om de er å anse som foretak avhenger av hvilke aktiviteter de gjennomfører i prosjektet. Se mer informasjon om statsstøtte på Forskningsrådets hjemmeside. Offentlig finansierte virksomheter kan også delta som samarbeidspartnere (med avtalte oppgaver), men deres egeninnsats kan ikke regnes inn i kostnadsbudsjettet som gir grunnlag for støtte. Grensetilfeller vil bli vurdert fra søknad til søknad, ut fra type offentlig aktør og deres rolle i prosjektet.
Ja, internasjonale partnere kan delta i prosjektet, men vi vil ikke dekke deres kostnader.
Nei, ikke som samarbeidspartner. Men de kan inngå som FoU-leverandør og oppfylle kravet på den måten.
Ja, men med noen forbehold. Et NUF kan søke om tilskudd fra offentlige ordninger så lenge de er skattepliktig til Norge. Når det kommer til Innovasjonsprosjekter i næringslivet, forbeholder vi oss muligheten å gjøre en individuell vurdering utover skattepliktkravet, bl.a. hvilke kostnader som kan legges til grunn i prosjektet.
Dette innebærer at et NUF kan søke om offentlig tilskudd gjennom IPN-ordningen, hvis bedriften har en etablert økonomisk aktivitet i Norge, og er skattepliktig her. Det vil kun være kostnader som kan knyttes til det norske delen av foretaket som kan støttes, eksempelvis personalkostnader for FoU-personell regnskapsført i det norske regnskapet. Det vil også kunne bli stilt særlige krav om at FoU-resultater knyttes til det norske foretaket ikke føres ut av EØS-området. Ellers gjelder generelle vilkår angående eierskap til resultater utenfor EØS.
Innhold i prosjektet/søknaden
Nei, vi har ingen skisseordning for denne utlysningen.
En komplett søknad om støtte til skal inneholde søknadsskjema, prosjektbeskrivelse og partneropplysninger for søkerbedrift (prosjektansvarlig) og for hver av de samarbeidende bedriftene (samarbeidspartnerne) samt CV for prosjektleder. I tillegg kan det legges med 4 andre CVer for andre som skal bidra i prosjektet. I de ulike malene står det nærmere beskrevet hvilken informasjon vi ser etter for å kunne vurdere søknaden. I prosjektbeskrivelsen skal den prosjektansvarlige også redegjøre for realisering av innovasjonen etter FoU-prosjektet er over/parallelt med FoU-prosjektet. En slik plan skal inneholde skisse til forretningsplan, inkludert tidspunkter for sentrale milepæler for å realisere resultatene, samt en redegjørelse for evt. investeringskostnader osv. knyttet til realisering.
Nei, verdiskapingspotensial skal kvantifiseres og begrunnes for alle bedrifter som deltar som partnere – ikke bare hos søker. Det er også viktig å beskrive hvilken betydning prosjektets resultater kan ha utover nytte for samarbeidspartnerne, for eksempel for andre deler av næringslivet, brukere og kunder, for FoU-miljøers kompetanseutvikling eller for samfunnet ellers. I en søknad må dere derfor redegjøre for hvilke samfunnsutfordringer prosjektet vil bidra til å løse. Prosjekter som vi finansierer skal særlig utvikle kunnskap og bidra til løsninger for å møte nasjonale og globale bærekraftsutfordringer med næringsutvikling som gir økt bærekraft og grønn konkurransekraft.
Det er veldig viktig.
Samarbeidspartnerne i et innovasjonsprosjekt bør tidlig avklare hvordan de immaterielle verdiene fra prosjektet kan utnyttes kommersielt. I bransjer der patenter er vanlig, bør man i tillegg til forskningsartikler også lese publiserte patenter. Før et prosjekt starter må bedriftene avtale hvem som har rettighetene til det som lages. Under og etter prosjektet beskytter dere immaterielle rettigheter på vanlig vis, avhengig av bedriftenes strategier og hvilke resultater som oppstår.
En samarbeidsavtale skal omhandle hvilke immaterielle verdier hver enkelt bedrift bidrar med og hvordan fordele eierskap, rettigheter og forvaltningsansvar til direkte og indirekte resultat av innovasjonsprosjektet. For eksempl er det viktig å være bevisst på kravene til nyhet ved patentering og at alle forholder seg til felles avtaler om formidling og deling av informasjon slik at denne muligheten ikke blir ødelagt på grunn av manglende styring av IPR.- Se oversikt og sjekkliste: Praktisk guide til patentering (pdf).
- Mer informasjon finnes også på patentstyret.no
Ja. Søknaden kan skrives på enten norsk eller engelsk.
Støtte for risikoavlastning og spredning av kunnskap
Forskningsrådet støtter forskningsbasert innovasjon som leder til nye eller forbedrede produkter, prosesser, eller tjenester innenfor et eller flere sektorer i næringslivet. FoU-aktivitetene i prosjektet må være industriell forskning eller eksperimentell utvikling som definert i statsstøtteregelverket (se utlysningen for definisjoner). Prosjektet har et omfang og en faglig risikoprofil som tilsier at bedriftene i prosjektet ikke vil kunne ha gjennomført prosjektet uten Forskningsrådets støtte. Det vil si at støtten vår må være utløsende for å iverksette FoU-aktivitetene. Prosjektstøtten kan også være avgjørende for å utløse ytterligere private investeringer i bedriftene til videreutvikling og utnyttelse av resultatene. Søknaden må redegjøre for de sentrale faglige utfordringene og hvilken kunnskap som skal tas frem. Man skal også ha med en metodebeskrivelse som forklarer hvordan de faglige utfordringene skal løses.
Forskningsrådets støtteordninger for næringslivet avlaster risikoen forbundet med å investere i FoU-prosjekter. Forskning og utvikling innebefatter systematiske, metodiske og iterative øvelser som bringer fram ny viten og kunnskap. Dette er kunnskap som kan være kritisk for å løse et problem og redusere usikkerheten med å bringe fram en innovasjon. FoUøvelsene i seg selv kan også være vanskelige og med et usikkert utkomme, og representerer derfor en risiko for innovasjonsbedriften. I prosjektbeskrivelsen som skal følge med søknaden skal risikoen tydelig fremgå, inkludert de viktigste forholdene som kan være til hinder for at FoU-prosjektet når sine mål (FoU-risikoen). I en søknad skal også kommersiell og markedsmessig risiko beskrives (f.eks. konkurransesituasjon, nytt/etablert marked, samarbeidspartnere, distribusjon-/salgskanaler), fordi dette har betydning for muligheten til å realisere den innovasjon/verdiskaping som er formålet med FoU-prosjektet.
Bedriftene som samarbeider i prosjektet har behov for ny kunnskap eller ny teknologi for å kunne lykkes med innovasjonen i prosjektet. Kunnskapen og teknologien utvikles gjennom FoU-aktiviteter med bruk av anerkjent metodikk. Resultater og kunnskap som ikke må beskyttes av hensyn til planlagt kommersiell utnyttelse hos bedriftene i prosjektet, skal spres gjennom publisering og annen relevant formidling.
Nei.
Nei, men det er mulig for FoU-leverandører å bruke stipendiater i arbeidet.
Det er viktig å merke seg at stipendiater som er finansiert av andre enn Forskningsrådet og som utfører arbeid i prosjekter som får midler gjennom denne utlysningen, ikke vil ha de samme rettighetene overfor Forskningsrådet til dekning av utenlandsopphold som stipendiater som helt eller delvis finansieres av oss gjennom andre utlysninger.
Prosjektlengde, kostnader, finansiering og støtte
Prosjektet må minst vare i to år, og maksimalt fire.
Se de aktuelle temaområdene for mer informasjon. Dere kan ikke søke mer enn det som står oppgitt som maksimalt beløp under temaområdet søknaden faller inn under.
Da flytter vi den til det rette området. Vær oppmerksom på at søknader som sendes inn etter 16. oktober og som ikke hører hjemme innen Industri- og tjenestenæringer vil flyttes til temaet hvor de hører til og bli avslått der.
Prosjektkostnader er kostnader som er nødvendig for å gjennomføre prosjektet. Forskningsrådets bevilgning går til å dekke deler av de kostnadene prosjektpartnerne har når de gjennomfører avtalte prosjektaktiviteter. Dersom prosjektet får støtte, skal prosjektet føre prosjektregnskap for de totale kostnadene. Prosjektregnskapet skal inngå i bedriften(e)s offisielle regnskap. Kostnader som kan støttes er bedriften(e)s personalkostnader, kostnader ved kjøp av FoU-tjenester nasjonalt/internasjonalt, kostnader til utstyr og andre driftskostnader i prosjektet. Les mer om budsjettering av prosjektkostnader.
I søknadsskjemaet vil du finne veiledning til hvor de ulike kostnadene skal føres i kostnadsplanen.
Kostnader hos offentlige virksomheter og kostnader FoU-miljøene dekker selv, skal ikke tas med i beregningsgrunnlaget for Forskningsrådets støtte til prosjektet. Kostnadene kan imidlertid tas med som del av prosjektets totale budsjett i søknaden. Har prosjektet kostnader hos utenlandske bedrifter/partnere som er finansiert av dem, kan disse ikke tas med i beregningsgrunnlaget for Forskningsrådets støtte. Et kontantbidrag fra en utenlandsk partner kan imidlertid tas med som en del av prosjektets totale finansieringsplan i søknaden.
Egeninnsats i form av timer er de timene samarbeidspartnerne bruker på å gjennomføre FoU-aktiviteter i FoU-prosjektet det søkes om. Ulønnet arbeid er ikke en godkjent prosjektkostnad og skal ikke tas med i budsjettet under finansiering.
Se personal og indirekte kostnader for mer informasjon om hvordan du skal beregne timesatsene.Nei. Støtten kan også dekke FoU-kostnader i bedriftene.
Utstyrskostnader kan kun støttes som en andel av avskrivningskostnader.
Ja, du kan kombinere støtte fra Innovasjonsprosjekt i næringslivet med støtte fra SkatteFUNN. Det er særlig to ting du må være oppmerksom på.
For det første er det begrensninger for hvor stor andel støtte et forsknings- og utviklingsprosjekt (FoU-prosjekt) kan motta fra det offentlige. Les mer om dette på informasjonssiden vår Lover og regler som påvirker SkatteFUNN-prosjekter. For det andre har det betydning i må du søke om Innovasjonsprosjekt i næringslivet først, og deretter søke SkatteFUNN. Les mer på informasjonssiden vår Insentiveffekt og kombinasjon av virkemidler.
Nei, dere skal ikke inkludere dette i finansieringstabellen. Selv om dere tror at dere vil få støtte fra SkatteFUNN, skal det føres opp som egeninnsats.
Søknadsbehandlingen
Ja, det kan være en fordel. Utlysningen åpner for søknader 15. august. Vi har løpende søknadsmottak og søknadsbehandling, men tildelingene vil skje puljevis.
Temaområdet Industri og tjenestenæringer behandler søknader fortløpende, og vil tildele midler i flere omganger. Første tildeling vil gjøres i oktober 2024, og siste tildeling vil være i første kvartal 2025. Innenfor dette temaområdet kan dere sende inn søknader frem til utlysningen stenger.
For alle andre temaområder kan dere sende inn søknader til klokken 23:59 den 16. oktober 2024. Siste tildeling for disse temaområdene vil skje i desember 2024. Søknader som sendes inn fra og med 17.oktober 2024 og som faller inn under disse temaområdene vil bli avslått uten vurdering av eksterne fagpersoner.
Når det gjelder de tre kriteriene som fagpersonene vurderer, er det ingen vekting mellom dem. I de ulike temadelene av utlysningen er det redegjort for hvilke prioriteringer som gjelder. Vi anbefaler derfor at dere leser utlysningsteksten med prioriteringer, krav og kriterier, samt de generelle krav og kriterier i utlysningen nøye, før dere utarbeider en søknad.
Generelle tips
Les utlysningen og veiledningstekstene nøye. Sett av god tid til søknadsskrivingen. Ikke start på søknadsskjemaet den siste dagen, men jobb med de ulike dokumentene og søknadsskjemaet i parallell. Få noen til å lese grundig gjennom søknaden før dere sender den. Se Verktøy og veiledning for FoU-prosjektet ditt for mer informasjon.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 15. november 2024, kl. 04.13 CET